Tisztelt XV. Kerületi Választópolgárok!

Tisztelt XV. Kerületi Választópolgárok!

Kedves Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Otthonaikban Élők!

Az új esztendő ott folytatódik sajnos, ahol 2020. márciusában elkezdődött! Küzdünk a kerületben is a világjárvány ellen.

A 2021-es év úgy köszöntött be a háztartásokba, hogy alig volt szeretteinkkel személyes találkozási lehetőség. A vírustól való félelem jellemzi napjainkat. Ilyen körülmények között köszöntöttük egymást szűk körben, telefonon, levélben és a világhálón az internet segítségével.

A kerületi szavazók bizalmából megválasztott felelős vezetőként engedjék meg, engedje meg, hogy felhatalmazva érezzem magam arra, hogy a kedves ismerőseimet külön levélben is köszöntsem az új esztendő első heteiben.

BOLDOGABB, BÉKÉSEBB, SIKERESEBB ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

Hajdu László

országgyűlési képviselő

TÁJÉKOZTATÓ!

Mit tett a XV. kerületi Önkormányzat 2020. évben a már jelzett covid-19 vírus veszély által nehezített évben és milyen ennél is súlyosabb nehézségek előtt állunk, mindenek előtt a kormány súlyos megszorító intézkedéseinek hatása kivédésére?

Azzal kezdhető a tájékoztató, hogy második éve éri csapás a kerületben élőket tartósan! A választás évében 2019-ben nem volt a kerületnek költségvetése, pénzünk lett volna, de ezt az akkori testületi erőviszonyok okán, nem szavazta meg – egyetlen szavazat kellett volna – a lokálpatriótizmus híján lévő, csak a pártfegyelmet követő Fidesz frakció, így egy év kárt okoztak a XV. kerületben élőknek, kiemelten a fejlesztés, az értéknevelő felújítás, részben a sok összetevőből álló szolgáltatások tekintetében.

A második évben, 2020-ban a járvány elleni védekezés márciustól napjainkig sújtja az  önkormányzatot, az intézményeinket, jelentősen érintett Rákospalota, Pestújhely, Újpalota lakossága. Egy éve nem várt kiadásként, nem tervezett költségvetési terheket vállalunk a vírus elleni küzdelem finanszírozására. Ugyanakkor ki kell itt is mondanom, hogy nem számíthatunk, kimutatni nem tudjuk mi az, amivel segített bennünket kerületben élőket, a fővárosiakat a magyar kormány!?

Saját költségvetésünk viszont volt és lesz Önöknek köszönhetően. Hiszen 2019. október 13-án a polgármester és önkormányzati képviselők választásán a szavazófülkékben elrendezték, ítéletet mondtak a Fidesz kerület ellenes helyi politizálásáról és mind a 14 önkormányzati körzetet és a polgármester tisztséget is a “tizenötödik kerületért” összefogás közös jelöltjeinek adták.

Az Életképek c. kerületi alapítású helyi újságban kéthetente láthatják a képviselőinket, a polgármestert, az alpolgármestereket és az ő elérhetőségüket. Tartunk fogadóórát, kimegyünk a helyszínre, az interneten pedig a nap 24 órájában minden választott tisztséget viselő elérhető.

Kérem és javaslom éljenek ezzel a lehetőséggel! Amíg a járvány nem állított le bennünket,  hetente az utcai pultoknál is elérhetők voltunk Újpalotán, valamint havonta a Wesselényi utcai piacnál és a Mézeskalács téri SPAR előtti kitelepüléseiken is. Csak a választott önkormányzati képviselőink és kerületi vezetőink a becsült adatunk szerint kb. háromezer ügyféllel személyesen találkoztak 2020. évben.

A választás – 2019. 10. 13. – óta bő egy év telt el. Azóta érdemi nagy intézkedések lettek eredményesen végrehajtva.

Rákospalotán a Rákos úti szakrendelőbe beszereztük és munkába állítottuk a kerületben élők számára ingyenesen igénybe vehető CT gépet. Közel 500 millió Ft volt! Megépült a jövőnket tovább alapozó szennyvízgyűjtő csatorna, új út, amely lakásokat, új munkahelyeket, új adózó vállalkozásokat hozhat. Ez befektetés a jövőnkbe mintegy 1,5 Milliárd Forintért. A Veresegyházi utca egy fontos szakasza és a Batthyány utca egy része felújításra került. Játszótér korszerűsítés, illetve új parkoló is épült pl. a Cserba Elemér utcában, az Epres soron, új átkelőhely épült a Sződliget utcában Tempo 30 program valósult meg. Az M3 zajvédő fal 1,1 km hosszban megépült. A Polgármesteri Hivatal új liftet kapott, felújítottuk a házasságkötő termet is.

Pestújhelyen – a Kolozsvár u – Körvasút sor sarkon, a Kolozsvár u – Széchényi u sarkon, a Bánkút u – Szerencs u sarkon három új modern lámpás kereszteződés épült ki. A Kolozsvár utcai piacnál parkírozó, a Törökszegfű téren park, sportpálya, pihenők újultak meg.

Újpalotán – új park épült a Páskomliget u 2-4-6-8 sz. előtt, Óvoda és Bölcsőde felújítás a Kontyfa utcában, Nemzedékek parkja épült meg a Száraznád utcában a Pattogós iskolával szemben. A Vasgolyó utcai önkormányzati sporttelepet az MLSZ pályázatból újjá építettük. Új kutyafuttató épült a Száraznád utcában. 

A kerület egészében – cím nélkül – 24 db játszóteret újítottunk fel, 75 millió Ft értékben pályázatot írtunk ki a társasházak és szövetkezeti házak kamatmentes támogatására és 5 millió Ft összegben biztonsági kamerák telepítésére. Járdaszakaszt 140 helyen újítottunk fel 80 millió Ft értékben. A parkolóhelyek felújítása is jelentős. Sikerült feltölteni a közterületi felügyelő létszámot, ettől jelentős fegyelem megkövetelését várjuk. Új közterületet figyelő 12 db kamera lett beállítva, így már százat meghaladja a térfigyelő kamerák száma. A Szilas patak melletti 

Liwa malom újra szépült. Kiragadtunk példákat, terjedelmi okok miatt könyvet írhatnánk a végzett munka tételes leltárából.

A vészhelyzet valamennyiünket tűrőképességi próba elé állított. A rosszban is van jó mondják. Tanulság számomra, hogy kiderült, a kerületben élőkre Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán is számíthatunk. Köszönöm a segítő önfegyelmüket, a polgármesteri intézkedések és a magasabb jogszabályok betartásában, talán így együtt tudtuk elérni azt, hogy az új évben a vírus támadás második szakaszában a XV. kerületben a körülményekhez képest nyugodtabban várhatjuk a védőoltások megérkezését.

A gondokról tettem említést már, amikor a kormány segítő támogatásának gyér jelenlétére utaltam. A magyar kormány a kerületet, ahogy a fővárost és más önkormányzatokat is súlyos forráselvonással sújtja. Ez a dupla, a kerületi és a fővárosi források elvonása a város működését

megbéníthatja, ilyen jelentős nagyságot jelent az állami sarc! Ha valami a kerületnek gond, akkor a kormány által kigondolt, de a helyiekkel nem egyeztetett ad hoc elvonássorozat, mely a 2018-as országgyűlési képviselőválasztás óta folyamatosan nő, a 2019. októberi önkormányzati választás lényegében vereség a kormánytöbbségű önkormányzatok jelentős részénél, ez a kormány magatartásában hisztérikus elvonási tüneteket váltott ki.

A 2020-as újabb elvonásokkal már átlépett a bosszú kategóriájába. Ez 2021-re olyan nagyságrendet ér el, ami retorzió jelleget öltött, ami azt jelenti, hogy a fenti tájékoztatóban szereplő fejlesztés, beruházás, beszerzés és értéknövelő felújítás terveinkben szereplő fejezetét elvonja! A padlássöprés tartalmú logikátlan elvonások, a rossz, a hozzá nem értő kormányzás kapkodó, a következmények nem érdekelnek típusú bunkósbot politika. Az önkormányzatok pénze a vállalkozásoktól, a lakosságtól befolyt pénzek összegéből áll, tehát a helyi lakosság pénzét vonják el, a helyi település működését lehetetlenítik el, ezeknek a következményei beláthatatlanok!

A kerület nem akar felemelt kézzel gyáván megfutamodni. Küzdünk azért, hogy megvédjük Rákospalota, Pestújhely, Újpalota működését, az itt élő emberek szolgáltatásainak minőségét, illetve a finanszírozás elvonásáért kialakuló feszültségért, a pazarló, urizáló, erkölcsi tekintetben már most megbukott kormányt tesszük felelőssé. E küzdelemben kérem támogassák a kerület vezetését, értsék meg, lokálpatrióta nem adhatja fel sajátjának tekintett lakhelyét, kerületét, az ország fővárosát Budapestet.

Budapest, 2021. január

Köszönöm a figyelmüket!

Sok tisztelettel,

Hajdu László

országgyűlési képviselő